Hakkımızda

Hakkımızda

1945 Yılında kurulan LİBA, ismini kurucuları Lale ve Necip Barlas’ın isimlerinin harflerinden almıştır. Eczacı Lale Barlas, ilaç sektörüne girmiş olan ilk Türk Eczacı kadınlar arasındadır.

Pendik ve Çapa’da kimya hocalığı yaptığı dönemde eşi iktisatçı Necip Barlas ile evlerinin bir odasında Liba Nezle Mendilleri üreterek çalışmaya başlamışlardır. İlaç skalasını gittikçe genişleten Liba; 1946 yılında Tahtakale Provayans Han’a, 1948 yılında Karaköy Perşembe Pazarı’na taşınmış, 1966 yılında Anonim Şirket statüsünü geçerek Liba Laboratuarları A.Ş. adını almıştır. 1972 den sonra 22 yıl Ortaköy, Palanga Caddesi’nde faaliyetini sürdürdükten sonra Kavacık’taki binasına geçmiştir.

Lale Barlas’ın dediği gibi,

“Eczane açma fikrinden vazgeçince Taksim’de bir apartman dairesinde elle çalışan tablet makinesi ile çalışmaya başladık. O zaman yerli malı meselesi söz konusuydu. “Yerli malı yapalım, yerli malı kullanalım” düşüncesi vardı. Bazı formüllerin açılımını yaptık. Kah oldu, kah olmadı; pek çok formül denedik, tecrübesizlik de var, bunlar epey oyaladı bizi tabi. O zaman hem hoca hem sanayici olan Hüsnü Arsan Bey ile görüştük. Karaköy Eczanesi’nin sahibi, o zaman eczacıların duayeni… Tahtakale Provayans Han’da bir diler laboratuarı vardı bizim konumumuz apartmanda olmuyordu. Orada bir takım üretimler yaptık.”

“Daha sonra Karaköy Perşembe Pazarı’nda boş bir handa laboratuar tesis ettik. Cenevizlilerden kalma tarihi bir binada. Sanayi tesisi olarak, ilk orada başlamış olduk işimize. Gerçi, Taksim’de resmen başlamıştı ama tam teşekküllü olarak Perşembe Pazarı’nda faaliyete geçtik, orada kurmuş olduk Liba Laboratuarları’nı.”

“Ludicodine, Kontrapon isimli ilaçlarımız da oldu ama, genel olarak başarılı olduk sanıyorum. İlaç yapmak o zamanlar tam bir aşcılık gibiydi; bazı formülleri tutturabiliyor, bazılarını tam istediğiniz gibi tutturamıyordunuz. Daha sonra uzmanlarla çalışmaya başladık. Bu arada Taksim ile Perşembe Pazarı arasında Provayans Han’da bir grup ürün yaptık. Burada ilk olarak yaptığımız ürünler arasında Avrupa’da olan ama bizde olmayan, ithalat yoluyla getirilen bir mendil vardı. Vatka benzeri pamuktan; bir de mentol ekleyerek nezle hallerinde kullanılan “Liba Nezle Mendili” ni imal ettik. Sonra ikinci aşama ürünler geldi arkasından. Amcam, öğretim üyesi Osman Barlas, etkin maddeler öneriyor, ben de bunları galenik formlar haline getiriyordum.”

Uzmanlaştığımız alanlarda hekimlerimiz ve meslektaşlarımızdan gördüğümüz ilgi, hedeflerimize giden çalışmalarımızda bize en büyük desteği oluşturmaktadır.

İşbirliklerimiz