Epilepsi

Epilepsi nöbeti sinir hücrelerinde meydana gelen anormal ve düzensiz elektriksel aktivite sebebiyle meydana gelen yaygın bir nörolojik hastalıktır. Halk arasında “Sara Hastalığı” olarak da bilinmektedir. Sağlıklı bireyde beyindeki hücreleri tüm vücuttaki kaslara birbiriyle uyumlu elektriksel sinyaller gönderir. Sinir sisteminde bir bozukluk olduğunda kaslara uyumsuz (hızla art arda) sinyaller gönderilir. Sonuç olarak bir epileptik nöbet meydana gelir. Hasta geçici bilinç kaybı ve kas kasılmaları yaşar. Kişinin tek bir epileptik nöbet geçirmesi, epilepsi hastası olduğu anlamına gelmez.Kas kasılmaları gibi hareket bozuklukları dışında bazen hastalarda duyusal bozukluklar veya birkaç saniye süren dalgınlıklar (gözlerin bir noktaya sabitlenmesi) görülebilir. Epilepsi nöbetleri birbirinden farklıdır.
Epilepsi çok yaygın bir nörolojik hastalıktır. Epilepsinin 16 yaşından küçük çocuklarda ve 65 yaşından büyük yetişkinlerde görülme sıklığı daha fazladır. Çocukluk çağının en sık görülen nörolojik hastalığı epilepsidir.
İlk kez nöbet geçiren her hastanın kısa zamanda , bir nöroloji uzmanı tarafından görülmesi gerekmektedir. Bu yaklaşım erken ve doğru tanı konmasını ve en uygun tedavinin belirlenmesii sağlamakta önemlidir.

Epilepsi tanısı nasıl konulur?
Epileptik nöbet geçiren hasta bir nöroloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.

Hasta yakını ve atağın görgü tanığından alınacak ayrıntılı bilgi tanı aşamasında oldukça önemlidir. Epilepsi tanısı için hasta yakınları tarafından veriler bilgiler dışında en önemli yardımcı tanı yöntemi EEG’dir.

Epilepsi tedavisi nasıl yapılır?
Tedavi planı kişiye özgü değişmektedir. Hastanın nöbet tipi, sendromu, kullandığı ilaçlar ve eşlik eden hastalıklarına göre tedavi seçenekleri belirlenmektedir. Hastaya uygun ilaç ve düzenli kullanım ile epileptik nöbetler kontrol altına alınabilmekte ve hastanın hayat kalitesi iyileşme meydana gelmektedir.

Adres

Otağtepe Cad. No:5 Kavacık. Anadoluhisarı – İstanbul